Smartphonegebruik

Veel leerlingen komen op school met een smartphone. Eigenlijk is het meer een mini-computer geworden waarmee ze muziek luisteren, sociale contacten onderhouden en hun schoolwerk managen: hun huiswerk en rooster. Net als in alle vroegere generaties zullen er genoeg volwassenen zijn die de vernieuwingen op dit gebied afkeuren. Dit was zo bij de eerste (analoge) telefoon, de eerste fax, de eerste computer enzovoort. Hoe we er ook naar kijken, de smartphone is een onderdeel geworden van ons dagelijks bestaan. Of we er nu voor of tegen zijn is minder belangrijk. Wel belangrijk is: hoe gaan we er slim mee om? Op school zien we dat het gebruik van smartphones niet te stuiten is en een aantal voordelen kent. Hieronder een paar voordelen op een rij:

1. Leerlingen kunnen snel informatie met elkaar uitwisselen. Ze helpen elkaar met huiswerk en roosterwijzigingen.

2. Leerlingen kunnen gemakkelijk informatie opzoeken en leren hoe ze in een ‘informatiemaatschappij’ goede en betrouwbare informatie weten te vinden.

3. In de klas kan de smartphone een hulpmiddel zijn om lessen aantrekkelijk te maken. Een voorbeeld hiervan is een onlinequiz, waarbij iedereen kan meespelen met z’n telefoon.

Naast de voordelen merken we op school ook vaak een paar negatieve kanten van de telefoon. Deze negatieve aspecten kunnen soms makkelijk voorkomen worden. Ook deze zetten we graag op een rij:

1. Leerlingen zitten moe in de klas. Veel leerlingen blijven ’s avonds tot laat met hun mobiel Whatsappen / Instragrammen of Snapchatten. Tip: de mobiele telefoon blijft beneden liggen.

2. Leerlingen krijgen snel ruzie met andere leerlingen. Het is makkelijker om te zeggen wat je denkt en voelt als je in je eigen huis iets intypt in een telefoon. In boosheid is er dan al snel teveel gezegd. Tip: begeleid je kinderen bij hun (sociale) contact via de telefoon.

3. Grensoverschrijdend gedrag. Het brein van tieners is nog volop in ontwikkeling. Het hersengedeelte wat ons waarschuwt en helpt nadenken of keuzes verstandig zijn is bij tieners nog niet goed ontwikkeld. Hierdoor gaan tieners soms grenzen over die vervelende gevolgen kunnen hebben. Onlangs is in het nieuws geweest dat op verschillende scholen naaktfoto’s van leerlingen verspreid werden. Tip: spreek af dat je als ouders het wachtwoord van de telefoon van je kinderen hebt. Als ze dat niet willen is het de vraag wat ze verborgen willen houden.

Tot slot, smartphones zijn niet meer weg te denken uit ons dagelijks leven. Met een paar duidelijke afspraken kunnen we ervoor zorgen dat de smartphone een handig gebruiksvoorwerp blijft.